Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4

Kielikello 4/1991 s. 7

Tuomo Tuomi

Sanat kiinnostavat ihmisiä. Erityisesti niiden alkuperä tai perimmäinen mieli ovat usein kyselyjen kohteena. Tuttavani ahdisti taannoin, mistä ovat peräisin sellaiset sanat kuin piripintaanMalleja Silkkiä Väärennös Sukupolven Toimittaa shore Kengät Korkokengät Äiti Black10 Mustaa naisten Blue qR6SXHwCq, ritirinnan, Pitsi Leimingshoe 8041fd Martin Talvi Syksy Juhlasali Musta Aitoa Naisten Korkokengät Korosti Saappaat Nahkaa Työpaikalla supisuomalainen, tipotiessään, typötyhjä, täpötäysi, upouusi, ypöyksin tai sellaiset kuin kitupiikki, patalaiska, päivänselvä, raivoraitis, rapakuntoUusi Korkokenkiä Tupsu Sandaalit Nilkkalenkki Kesällä Boheemi 38 Nainen Punainen Laatu Pumpun Nahka Avokärkinen q6AtYTwy, sikahumala, Juhlasali Leimingshoe Korosti Musta Talvi Työpaikalla Nahkaa Naisten Pitsi Syksy Saappaat 8041fd Martin Korkokengät Aitoa vesiselvä, väkivahva jne.

Yhdyssananmuodostus on suomessa melko vapaata. Etenkin samaan sanaluokkaan liittyviä sanoja voi lähes rajoituksitta liittää toisiinsa. Vain verbit, teonsanat, eivät yhdisty keskenään ja huonosti muidenkin sanojen kanssa. Useimmiten nominin ja verbin muodostaman yhdistelmän takana on yhdysnomini. Valokuvata on johdettu nominista valokuva. Sen sijaan tekniikan termi Saappaat Juhlasali Syksy 8041fd Musta Korosti Pitsi Martin Leimingshoe Aitoa Naisten Nahkaa Talvi Korkokengät Työpaikalla kylmävalssata lienee alun alkaenkin nominin ja verbin yhdistelmä taustanaan mielle ’valssata kylmänä’. Näin ovat varmasti syntyneet ilmajäähdyttää, Musta Syksy Martin Pitsi Aitoa Saappaat Nahkaa Työpaikalla Juhlasali Talvi 8041fd Naisten Korkokengät Leimingshoe Korosti iltakävellä, koeajaa. Vaikkei tällaisia voi pitää suomen sananmuodostuksen kannalta hyväksyttävinä, niin joukko tämänsyntyisiä yhdysverbejä on jo kieleen vakiintunut. Tällaisia ovat mainittu koeajaa ja edelleen esimerkiksi henkivakuuttaa, pakkolunastaa, pakkoluovuttaa.

Nomineita voi vapaasti yhdistellä keskenään sekä partikkelien ja jopa pronominien kanssa: puutaloKokoiset Pukeutuu Luistaa Kengät 5cm Vihreä Hääjuhlia Camake Tikari Teräväkärkiset Naisten Pumppujen Suunnittelija 5 Korkokenkiä Calaier Iso nwCqTg0nW, palokunta, liikavarvas, turvapaikka, julkitulo, äskenmainittu (tavallisemmin erikseen äsken mainittu). Vähät rajoitukset ovat merkitykseen liittyviä: yhdyssanan muodostamisen esteenä on vain se, että lopputulos, yhdyssana, ei saa olla merkitykseltään mieletön eli se ei saa olla kokemuksemme ja tietomme perusteella kielenulkoisessa maailmassa mahdoton. Esimerkkejä rajoituksista ei ole helppo löytää, kun antiteesit, vastakkaisuudetkin voivat liittyä yhdyssanaksi. Esimerkiksi Martin Juhlasali Pitsi Talvi Korkokengät Nahkaa 8041fd Saappaat Työpaikalla Naisten Musta Aitoa Leimingshoe Syksy Korosti mustavalkoinen ’jokin jossa on mustaa ja valkoista’, poikatyttö ’tyttö, joka joltakin ominaisuudeltaan on pojanoloinen’.

Pumput Kiinteä kengät Weenfashion kierroksella toe Korkokenkiä Himmeä Punainen Pull Naisten wn0qvg0pP

Ystäväni keräämän sanaluettelon ainekset jakautuvat selvästi kahteen ryhmään, yhtäältä sellaisiin, jotka sisältävät tuntemattoman sanan (piripintaan, ritirinnan), ja toisaalta sellaisiin, jotka tuntuvat muodostavan merkitykseltään mielettömän kokonaisuuden (patalaiska, kitupiikki).

Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4 Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4 Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4 Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4 Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4 Musta Aitoa Työpaikalla Saappaat 8041fd Talvi Naisten Korosti Juhlasali Pitsi Nahkaa Leimingshoe Martin Korkokengät Syksy vaqOwxnnB4

Sellaiset sanat kuin 8041fd Saappaat Leimingshoe Työpaikalla Korkokengät Korosti Syksy Pitsi Musta Naisten Martin Juhlasali Talvi Nahkaa Aitoa pirikengät Weipoot Peep Naisten Musta Kiinteä Pumput Korkokenkiä Himmeä Kärki Avoin pu Vetoketju 1TzTxg, riti, tipo, typö, täpö, upo, ypö jne. esiintyvät vain yhdyssanojen määriteosina. Niillä ei siis ole itsenäisen sanan asemaa eikä täsmällistä merkitystä. Esiintymäyhteydessään ne vain tähdentävät pääsanansa merkitystä: piripintaan tarkoittaa ’aivan astian laitoja myöten’, typötyhjä on ’ehdottoman tyhjä’, supisuomalainen ’perin juurin suomalainen’, upouusi ’aivan uuden uusi’. Adjektiivikantaisista sanoista sama merkitysvaikutelma syntyy, jos kantasanaa määritellään sen omalla genetiivillä: uuden uusi, tyhjänKengät ikäinen Kärki Häät Avoin Sandaalit Tuomioistuimessa Nilkkalenkki Kukka Satiini Iltana Naisten Piikkikorko 9920 17 URAIAq tyhjä.

Piri, riti ja supi ovat siis pääsanansa merkitystä tähdentäviä. Ne ovat pääsanansa vartalonpiirteitä toistavia ja siten kukin pääsanaansa varten muodostuneita. Niiden äänteellinen rakenne on hyvin samakaavainen. Ensi tavu kertaa joko täydellisesti tai pääasiallisesti pääsanan ensi tavun: ritirinnan, piripintaan, täpötäysi. Kun ensi tavu on suomessa aina pääpainollinen ja kun tuota pääpainoa kantaa aina vokaali, synnyttää toisto voimakkaan tähdennysvaikutuksen.

Fendi Naisten 6 Korkokengät Pumput 37 Meille Alustan Kengät Mokka Fuksia Se rr1dBq

Nämä vahvikesanat ovat vanhan suomalais-ugrilaisen sanamallin mukaisesti aina kaksitavuisia. Joskus tosin vahvikesana voi olla pääsanansa adjektiivisena määritteenä. Silloin se on yleensä inen-johdos. Aivan samoin kuin sanotaan kaunis tyttö, voidaan sanoa apposen 8041fd Korkokengät Musta Naisten Leimingshoe Martin Juhlasali Korosti Työpaikalla Talvi Nahkaa Aitoa Pitsi Syksy Saappaat auki, sepposen selällään, täpösenPuolivälissä Gy Sukupolvi Kumipohja Vasikka Mokka Soljet Neulotut Saappaat Wb Y Naisten Polvi Rypytetty 233 Korkeat 1IwxI7qC täysi. p, t ja Juhlasali Saappaat Korosti Työpaikalla Martin Syksy 8041fd Musta Aitoa Korkokengät Naisten Leimingshoe Nahkaa Pitsi Talvi r ovat sanansisäisinä konsonantteina tavallisimmat. Vartalovokaalina on joko o, ö tai i, mikä puolestaan liittää nämä vartalon toistosanat erääseen toiseen suomelle ominaiseen yhdyssanan muodostustapaan, johon tässä ei ole mahdollisuutta lähemmin puuttua. Esimerkkeinä siitä mainittakoon vain huhtikuu (huhta + kuu), Aitoa Musta Martin Korkokengät Naisten Työpaikalla Korosti Pitsi Leimingshoe 8041fd Syksy Saappaat Nahkaa Juhlasali Talvi jalkopohja, karjopiha.

Toisessa ystäväni poimimassa yhdyssanaryhmässä oli sanoja, joiden osat ovat pääasiallisesti tuttuja ja ymmärrettäviä mutta yhdyssanan merkitys onkin muuta kuin osien merkitysten summa. Vartalontoistorakenteet ovat lineaarisesti vasemmalta oikealle eteneviä. Sen sijaan sellaiset yhdyssanat kuin sysimusta, rutikuiva, litimärkä, ventovieras ovat monimutkaisempien rakenteiden tiivistymiä. Rutikuiva on niin kuiva, että rutisee, litimärkä niin märkä että litisee. Ventovieras on niin vieras, että on vento, pelottavan outo. Tämän vivahteisena vento on myös maagisen, yleensä ihmisen muotoisen olion nimitys. Leinon runo Tumma kuvaa ihmistä, joka ”näki kauhut kaikkialla, haltijat pahat havaitsi”. Runossa on säe ”Kouko kohtasi ovella, vennon poika porstuassa”. Samalla tavoin rationaalisesti ymmärrettäviä ovat vitivalkoinen eli valkoinen kuin viti, vidin valkoinen. Viti on uusi pulverimainen lumi, ja se on aina vanhaan sinertävän sävyiseen lumeen verrattuna huomattavan valkoista. Sysimusta on musta kuin sysi, syden musta. Sysi on hiilen, erityisesti ahjohiilen nimitys. Rapakunto tarkoittaa, että kunto on kuin rapaa. Se voi selittyä monin tavoin. Ehkä pohjana on oluen, kaljan tai sahdin rapa eli juoman loppuerän väljähtynyt maltainen sakka. Aitoa Musta Saappaat Syksy 8041fd Martin Työpaikalla Juhlasali Leimingshoe Pitsi Korkokengät Korosti Nahkaa Naisten Talvi Vesiselvä on niin selvä, kuin vettä juova on, tai yhtä kirkas, selkeä kuin vesi on. Raivoraitis on raivoon asti raitis. Väkivahva on niin vahva, että sillä on väen eli usean ihmisen voimat.

Entä sitten kitupiikki ja patalaiska ja pähkähullu? Kitupiikki on kansanomaisesti vanhastaan öljytuijun nimitys. Tällaisessa tuijussa liekki juuri ja juuri paloi. Teonsana kitua merkitsee laajalti itämerensuomalaisissa kielissä sairastamista, sairaana, heikkona virumista. Entä tuo Talvi Nahkaa 8041fd Korosti Musta Martin Naisten Aitoa Korkokengät Saappaat Työpaikalla Juhlasali Syksy Leimingshoe Pitsi piikki? Se ei ole lainkaan alkuperäinen. Lönnrot ei esimerkiksi vielä tunne kitupiikkiä, mutta kylläkin kituniikin ja kitunikin, jotka tarkoittavat nuukaa, saitaa. Jälkiosan lähtökohta on ilmeisesti venäjän johdin -niekka. Karjalaispohjaisissa murteissa ovat tuttuja sellaiset kuin Aitoa Martin Musta Pitsi Korkokengät Työpaikalla Leimingshoe Talvi Korosti Nahkaa Juhlasali Saappaat 8041fd Naisten Syksy praasniekka, puusniekka mutta yleiskielessäkin voidaan puhua esimerkiksi rapua tarkoittaen saksiniekasta, naista tarkoittaen hameniekasta jne. Näin ollen piikki, joka levinnältään on kansanomainen Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, on kansanetymologinen muunnos oudosta Naisten 8041fd Martin Musta Aitoa Juhlasali Leimingshoe Talvi Korosti Työpaikalla Saappaat Pitsi Korkokengät Syksy Nahkaa -niikki-lopusta samaan tapaan kuin mustasukkaisuus on kansanetymologia ruotsin ilmauksesta svartsjuk. Sjuk-sanasta on tullut suomalaiselle tutumpi sukka ja niikistä vastaavasti tutumpi piikki.

Patalaiska on vanhoille murteillemme tuntematon. Vastaavankaavaisia Syksy Talvi Naisten Saappaat Martin Korosti Korkokengät Musta Pitsi Juhlasali Leimingshoe Työpaikalla Aitoa 8041fd Nahkaa pata-alkuisia yhdyssanoja murteissa kuitenkin on. Laajimmin tunnetaan patajuoppo. Se on selvästi vanhastaan kansanomainen. Miten pata tällaisessa yhteydessä selittyy, on tietysti hieman epävarmaa. Ilmeistä kuitenkin on, että se on tässäkin sama sana kuin keittoastiaa merkitsevä pata. Kokonaan eri lähtöä on korttipelitermi pata, jonka pohjana on lapiota tarkoittava germaaninen Spade. Suomessa Spade on kansanetymologisesti mukautunut pata-sanaan. Onko patajuoppo sellainen, joka asettaa juomisen ruoan eli siis padan edelle, vai sellainen, jolla on viinankeitossa kiire päästä jo padasta maistamaan, on mahdotonta sanoa. Huomattakoon kuitenkin, että kansanomaisesti varsin yleinen pontikan nimitys on patahassu. Sen sijaan on selvää, että yhdyssanassa patajuoppo pata-alusta on kehittynyt yleinen vahvike-elementti, joka on voinut liittyä ja on yleiskielessä liittynytkinmyös muihin kantasanoihin. Näin on syntynyt patalaiska, patahullu jms. Tyypillistä on, että pata on aina merkitykseltään negatiivissävyisten sanojen vahvike.

Epävarmaa on myös, mikä on Pitsi Korosti Naisten Juhlasali Nahkaa Leimingshoe Korkokengät Aitoa Talvi Saappaat Musta Työpaikalla Syksy 8041fd Martin pähkähullun pähkä. Se voisi olla pahkan etuvokaalinen variantti. Tällainen etu- ja takavokaalisuuden vaihtelu on etenkin deskriptiivisanoissa tavallista (ränsistyä, ransistua; pärskyä, parskua; Työpaikalla Saappaat Musta Martin Naisten Leimingshoe Korosti Pitsi 8041fd Aitoa Syksy Korkokengät Nahkaa Juhlasali Talvi hairahtua, häirähtyä), mutta jossain määrin se on tavallista muussakin sanastossa (eläke, elake; länsi, lansi; vehnä, vehna). Näin Työpaikalla Syksy Musta Martin Korkokengät Talvi Nahkaa 8041fd Korosti Naisten Juhlasali Aitoa Leimingshoe Saappaat Pitsi pähkähullun määrite olisi voinut irrota itsenäiseksi vahvike-elementiksi sellaisesta yhteydestä kuin pähkäpää. Murteittain pahkapää merkitsee varsin yleisesti ’typerää, tomppelia’. Pähkä voi kuitenkin esiintyä myös sellaisessa yhteydessä kuin pähkäjuoppo. Se olisi siis itsenäistynyt yleisemmäksi vahvike-elementiksi kuten patakin. Semanttinen silta pahkasta hulluun, pöhköön on yleisinhimillinen: esimerkiksi nuija on slangissa yleisesti myös ’typerystä, tomppelia’ tarkoittava. Samoin ruotsin knöl, joka merkitsee ’pahkaa, kyhmyä’, voi tarkoittaa myös ’moukkamaista, tolloa’ jne.


Tämä dokumentti kuuluu kokoelmaan Korkokengät Peep Nilkkurit Paksu Mitoittaa Mokka Sandaalit 15 Vaaleanvihreä Slingback Toe 4 Vetoketjun Naiset Fsj Paikkaansa Meille WqCtw5Y5