Ystävät ovat elämän suurimpia rikkauksia. Vaimokin otetaan usein keveämmin perustein kuin lemmikkieläin ja hänet hylätään yhtä vastuuttomasti kuin kesäkissa. Ystäviä ei hylätä.

Olen ystävieni valinnassa tarkka. En hyväksy kokoomuslaisia seurapiirikanoja, tosikoita, moralisteja, uskovaisia, kasvissyöjiä, kepulaisia tai sellaisia, jotka asuvat yli 30 euron taksimatkan päässä.

Yksi epäilyttävä joukko ovat saiturit, mutta monet kitupiikit ovat niin mielenkiintoisia, että heidän tapojensa seuranta tuottaa suuremman nautinnon kuin kirjallisuuden parhaat saiturikuvaukset. Moliere, Dostojevski, Gogol, Väinö Linna ja monet muut ovat luoneet mainioita henkilökuvia kitupiikeistä. Tuntemattoman sotilaan alikersantti Mäkilä ja Pohjantähden Koskelan Jussi ovat klassikoita hyvää tarkoittavina saitureina.

Jokainen meistä tuntee itaran tyypin. Hän tuijottaa horisonttiin, kun tarjoilija tuo laskun, hän jättää aina taksin maksun muille, pihi selviää monta päivää selityksellä, että hänellä on vain sadan euron seteli, hän ehdottaa lounaalle menoa, mikä tarkoittaa, että sinä saat maksaa, sillä hän on unohtanut lompakon kotiin.

Itarat ystävät ovat tietenkin taloudellinen rasite, mutta on ilo seurata sitä mielikuvituksen rikkautta, jolla he minimoivat elinkustannuksensa.

Minulla oli työtoveri, joka tarjoilijan lähestyessä pyysi tilaamaan tuopin ja poistui vessaan, jossa hän osasi olla niin kauan, että olin saanut oluet ja maksanut ne. Kun menimme elokuviin, hän pyysi aina toista ostamaan liput, mutta ei tehnyt elettäkään maksaakseen niitä edes kehotuksen jälkeen.

Saitureita on yhteiskunnassa kaikilla tasoilla. Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö on saituudessaan pikkumaista kamreerityyppiä, joka eduskunnan puhemiehenä ollessaan keskittyi kansanedustajien matkalaskujen tarkastamiseen, ulkomaisten vieraiden ruokalistojen kontrolliin ja tavanomaisen vieraanvaraisuuden pihistämiseen.

Henkilökohtaisen saituuden ja ahneuden perikuva on Paavo Väyrynen. Tiedossa on vain yksi tapaus, että Paavo on tarjonnut jollekin pullakahvit. Silloinkin hän otti omasta kahvilastaan kuitin ja rahasti sillä EU:ta.

Väyrynen kahmi eduskunnasta korkeimman kulukorvauksen merkitsemällä osoitteekseen Keminmaalla sijainneen jalasmökin. Kun siitä nousi meteli, hän mittasi viivoittimella 30 kilometrin matkan eduskunnasta ja osti Tuusulasta pienen omenatilan. Vaikka hän ei asunutkaan siellä, hän nosti sen avulla verovapaata päivärahaa ja pakkomyi omenansa puoluetoimiston keittiöön.

Legendaaristen saiturien joukkoon kuuluu myös kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi. Hänelle eivät kelpaa edes alennusmyyntien asusteet, vaan ne on tyylistä päätellen hankittu vanhusten kuolinpesistä, Emmauksesta tai UFF:n vaatekeräyslaatikoista.

Monet rikkaat ovat saitureita pikkuasioissa, mutta tuhlareita isoissa asioissa. Pääkonsuli Heikki Tavela on vieraanvarainen isäntä, joka ei säästele hanhenmaksaa, rapuja ja samppanjaa. Sen sijaan hän on tarkka siitä, ettei viivy Vanhan Kauppahallin kahvilassa tuntia kauempaa, jolloin hän pääsee kahden pysäkin välin kotiin samalla raitiovaunulipulla, jolla on tullutkin. Siis tyypillinen miljonääri.

34 kommenttia kirjoitukselle “Kitupiikit

 • Voisiko näitä vihajuttuja oikeasti olla vähemmän?

  En tiedä mitä vuotta kolumnisti Laitisen sisäinen kello näyttää, mutta luulisi että Breivikin ja Halla-ahon aikana jo ymmärrettäisiin vähän hillitä julkisia vihanilmauksia? Onko Laitinen tehnyt ”putkoset” ja siirtynyt persujen vihakoneistoa pyörittämään?

 • Eläköön se pieni ero: Niinistö säästää veronmaksajien rahoja, muut esimerkit omiaan.

 • Ja Aarnokaan ei kelpuuta ystävikseen sellaisia, jotka ovat yli 30 euron taksimatkan päässä. Tosin on myönnettävä, että Aarnon nuukuus on tullut esille jo tätäkin aikaisemmin, joten lienee vain luonnollista, että itaruutta ja saituutta esitellään muiden esimerkkien valossa.

 • Nyt taitaa Lokassa näkyä ikääntymisen merkkejä. Kirjoitus on kyllä sujuvaa, jutut pitävät varmaan suureksi osaksi paikkansa ja jotkut ovat jopa hauskoja. Minulle ei kutenkaan avautunut mihin Loka pyrkii. Hän vihaa kepua ja kepulaisia vainoharhaisuuteen saakka, hän yrittää pistellä woodooneulojaan Niinistöön hidastaakseen hänen vaalivankkureiden kulkua – no Sasia hän inhoaa täysin aiheellisesti.
  Hän ei juuri kirjoita Paavo Lipposen pikkusieluisuudesta ja kaunaisuudesta eikä Erkki Liikasen omaneduntavoittelusta. Jos ollaan kriittisiä, pitää olla kriittisiä muitakin kohtaan kuin niitä, joita itse inhoaa. Juttu on jokseenkin turhanpäiväinen ja tarpeeton. Lokakin on kohta luokiteltavissa siihen samaan mitäänsanomattomien joukkoon, joka kansoittaa IL:n blogistisivua.

 • Varvas Nude Naisten Prom Tikari Korkokenkiä Delfiini Rusetti Valkoinen Hääjuhlissa Pisteen Musta Pumput Sandaalit Patenttia Sm00049 w6xZgq

”Voisiko näitä vihajuttuja oikeasti olla vähemmän?

En tiedä mitä vuotta kolumnisti Laitisen sisäinen kello näyttää, mutta luulisi että Breivikin ja Halla-ahon aikana jo ymmärrettäisiin vähän hillitä julkisia vihanilmauksia? Onko Laitinen tehnyt “putkoset” ja siirtynyt persujen vihakoneistoa pyörittämään?”

Suhteellisuudentajua, kiitos!

Vihanlietsonta on aivan toisenlaista kuin Laitisen kirjoittelu. Siihen liittyy yleensä mm. yleistäminen eli jonkun yksittäisen ihmisen tekemiset yleistetään koko siihen ryhmään, jota hänen katsotaan ”edustavan”.

 • Kuvaava tapahtuma saiturista on Ahti Pekkala ministerinä. Oltiin Jollas-opistossa 1970-luvulla jossakin pippalossa. Pois lähtiessä Sännälän Seppo sanoi Pesolan Helenalle, että ”Tilaa sää taksi ja ajetaan me eduskunnan setelillä kahdestaan!”
  Pekkala luimisteli siinä valtioneuvoston auton vierellä ja tokaisi:
  ”Ei mitään takseja! Tässä etupenkillä voi istua kaksi ja siellä takana neljä. Minä hoidan poliisin jos se pysäyttää”. Sännälä sai pitää sylissään minihameista Pesolaa käsi reidellä hyvitykseksi.

  Muistan toisen jutun, kun Paul Paavela, Seppo Salminen (virastovaltuutettu) ja Ahti Pekkala luonastivat Savoyssa. Siitä kulki ohi valtion tarkastusviraston silloinen päällikkö Niskala Esko. Se pysähtyi kännissä pöytään ja sanoi melko käskevään sävyyn Salmiselle, että ”Mulla on ollut jo pitkään se Saab 99 virka-autona. Anna mulle hankintalupa johonkin suurempaan kaaraan!”
  Eskon mentyä Pekkala ripitti Salmisen suunnilleen näin: ”Et anna lupaa autoon sille apteekkiapulaiselle viiteen vuoteen! Se saa kävellä tai ajaa taksilla! Tuollainen sosialisti saa vain pahaa mielenrauhalleen -jos ajaa mustalla autolla.”
  Salminen perusteli, että on jo kerran evännyt siltä luvan ja toisaalta tulee kalliimmaksi, kun se korjauttaa sitä jatkuvasti. Lisäksi se voi laitattaa kuittitarkastuksen meidän viraston niskaan ja sitä ei kestä pirukaan, kun ne maukuu jokaisen markan kuitin perään.
  Pekkala kuunteli ja sanoi Paavelalle, että ”siirtäkää valtioneuvoston vanhin auto Niskalalle ja jättäkää varalle Saab! Valtioneuvostoon pian uusi Plymouth! Pitää sitä sosialismin poikaa jotenkin opettaa!”
  Toisaalta samaan aikaan TVH:n pääjohtaja Jouko Loikkanen sai edustukseen uuden amerikan auton kuskeineen ja lisäksi täydellä autoedulla automaatti-Volvon oliko nyt peräti 30 000 km ajomäärällä vuodessa! Automaatti siksi, että Loikkasen toinen käsi on muovia. Ei siis se itaruus ollut Pekkalallakaan aina vaan se valikoitui sosialismin määrärahoihin.

 • Sauli Niinistöstä tulee vain mieleen, että talouspolitiikkansa kanssa hän on markan suutari, joka aiheuttaa kahden markan vahingon. Vai mitä hyötyä on lähteä persujen kanssa kaatamaan euroa?

  Jos joku on ollut Paavo Lipposen hallituksen valtiovarainministerinä 1990-luvulla, ei siinä Nokia-buumissa ole kovinkaan koville joutunut.

 • Viimeinen kappale on niin totta. Tunnen muutaman, joiden vieraanvaraisuudessa ei ole toivomisen varaa. Asuntoja ja huviloita on ympäri maapalloa, ensi-illat ja huomattavat konsertit ovat ”must”, autot, kalusteet sun sisustuslehdissä kanonisoituja sivistyskodin emblemejä.

  Pikkuasioissa sitten ollaan pihejä. Kun työkännykkä eläkkeellä lähtee, ei soiteta ainoatakaan puhelua edes kotimaassa ellei ole hengentärkeää juuri sillä hetkellä. Muuten odotetaan, milloin toinen ilmestyy Skypeen. Joskus tulee tekstari ”Mene Skypeen”- Tai sitten jossain Stockan joillekin tarjouspäivillä ja käydään välillä siirtämässä autoa saadakseen ilmaisen parkkitunnin uudelleen. Tai ajetaan kilometrikaupalla, hakemaan 4 euron tuotetta lähempää saatavan 5 euron hintaisen sijaan.

  Esimerkkejä riittää. Ja niistä kerrotaan: ”Näin taloudellisesti minä toimin vaivojani säästämättä”.

  Itseäni huvittaa, kun on toinen luonto. Säästelen mielelläni vaivojani rahojen sijasta. Ja elän täysillä tätä omaa elämääni. Toiset eläkööt omaansa.

 • Nyt varmistui lopullisesti: äänestän
  presidentiksi Sauli Niinistöä.

 • Nimimerkki SK yhdistää Breivikin ja Halla-ahon. Aika uskomatonta. Kuka meitä mustavalkoisesti ajattelevilta tosikoilta ja moralisteilta varjelee, jos tälläisiinkin johtopäätöksiin tullaan tapahtuneiden faktojen perusteella.

  Halla-aho käsittääkseni ilmaisi, että demokratiassa on itsessäään tiettyä problemaattisuutta, kun pitää saada läpi kansalle vaikeita päätöksiä. Ja lisäksi Halla-aho kysyttäessä vastaa suoraan, että ei kannata sotilasjunttaa Kreikkaan, vaan kirjoitti sarkastisesti Facebookiin tilanteesta, jossa kreikkalaiset eivät ole pystyneet pienentämään menojaan ja jossa tuloja niiden kattamiseen ei ole.

  Tästä huolimatta noin 12 kolumnistia tai poliitiikkoa tusinassa aloittaa Halla-aho moralisointinsa siten, että Halla-aho haluaa Kreikkaan sotilasjuntan. Melko käsittämätöntä.

  Itse itsensä moraalin korkeahevosen selkään nostaneet mustavalkoisesti ajattelevat moralistitosikot ovat tylsimpiä tyyppejä joita tiedän. Heidän kanssaan ei kannata pitää minkäänlaista keskusteluyhteyttä, saatika ystävystyä.

 • Meni Eskon sukunimi väärin. Pitää olla Esko Niskala.

 • Naisten kengät Suljettu Valkoinen Valikoituja Kiiltonahkaa Väri Weipoot Pumput Korkokengät Solki Toe Pyöreä ”Loka” osaa työnsä hyvin ärsyttäjänä. Siinä mielessä kiitos tästäkin kirjoituksesta.

  Voisitko pistää kuitenkin seuraavaan kolumniisi valokuvan, jossa sinulla on sininen paita tuon ainaisen punaisen paidan sijasta? Lisäksi voisit vaihtelun vuoksi ja edes yhden kerran piikitellä jutussasi Sauli Niinistön sijasta esimerkiksi Paavo Lipposta.

  Alituinen Niinistön mollaus on tylsää. Sitä paitsi kansa tykkää siitä, että Niinistö leikkasi juoppojen toimittajien viinatarjoilusta. Etenkin siltä osin kuin sitä tehtiin eduskunnassa ja vieläpä verorahoin. Ryypätkööt toimittajatkin omaan piikkiinsä!

 • 38 Naisten Korkokenkiä Pu Solki Varvas Kiinteä kengät Pumput Ympäri Musta Amoonyfashion 6vqwdxBff